Het Paard van Troika

Ooit schoven de Grieken een paard naar binnen in de stad Troje – iets waar de Trojanen achteraf niet zo blij mee waren. Het huidige acooord over de Griekse crisis is eigenlijk net zoiets, behalve dat de Grieken dit paard al van ver zagen aankomen.

image

“Semiprecious”, noem ik dat. Het is het Engelse woord voor halfedelsteen, en wat het eigenlijk betekent is: het is niks waard, maar het glimt mooi.

Dit accoord ziet er blijkbaar vanuit het Noorden gezien mooi uit, want ik kreeg heel wat felicitaties de afgelopen dagen, en de vraag of alles nu is opgelost. Vanuit Athene echter ziet het er heel anders uit.

Het is geen steunpakket, het is een nieuwe lening en een nieuwe molensteen om onze hals. Er zijn geen investeringen, wel privatiseringen – die ten goede komen van de Nederlandse en Duitse banken, niet de Grieken. De Griekse banken krijgen wat extra cash, maar lang niet genoeg, en wederom, een lening. Er komt feitelijk geen cent naar Athene: in ruil daarvoor, komen er nog meer bezuinigingen en nog meer keiharde maatregelen.

Semiprecious? Oordeel zelf. Het is eerder een opgepoetste baksteen.

Het zal je dan ook misschien opgevallen zijn dat geen Griek in de straten heeft gedanst. Geen bevrijdend gevoel zoals na de OXI, geen feest, geen opluchting. Het zou ook prematuur zijn, want dit accoord is dan wel door de regeringsleiders goedgekeurd, maar het moet wel nog door een aantal parlementen, inclusief het Griekse, en het kan dus nog op allerlei manieren fout gaan. De regeringspartij is zelf enorm verdeeld, want dit is niet waar ze in het weekend NAI op hadden gezegd.

En het is al helemaal niet in lijn met het referendum – dat maakt de Grieken dan ook vooral cynisch. Als je dan toch hun mening vraagt, waarom doe je er niks mee? 

Europa, zo blijkt maar weer, is een economisch beginsel, en niet politiek. Het gaat om geld, niet om mensen; de Europese banken zijn geholpen, maar niet de Grieken. Er is al gesproken over humanitaire hulp, want voor veel ouderen wordt de situatie nijpend, maar ik heb het nog niet gezien.

Grote stress dus? Nee, eerder berusting. De banken blijven dicht, maar de rijen worden korter, want de meeste mensen hebben hun laatste euro uit de bank gehaald, zo lijkt het. In het weekend ging Athene massaal naar het strand: als we dan toch moeten wachten op rampspoed, dan liever met een biertje aan zee, of beter nog met ouzo en lekker eten. 

Het leven is al min of meer gestabiliseerd. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. En dat paard… ach, dat staat er in feite nou al jaren. Wellicht kunnen we het in de winter in de fik steken – scheelt weer stookolie voor de gepensioneerden.

Ik kan niet wachten.

Advertenties

Een Reactie op “Het Paard van Troika

  1. Zo lang hebben we het geruzie kunnen volgen in de media.
    Nu lijkt het inderdaad allemaal voorbij.
    Terwijl de echte problemen alleen maar groter en langduriger zijn gemaakt.

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s