De waan van de dag

Het gesprek van de dag, bij de ATM:

“Hoeveel is het vandaag, 50 of 60?”

Officieel mag iedereen 60 euro opnemen per dag, maar in de praktijk zijn er bijna geen briefjes van 20 meer, dus krijg je in werkelijkheid maar 50 euro. Die 10 euro extra maakt genoeg verschil dat mensen enthousiast reageren als ze een automaat vinden waar je het volle bedrag krijgt.

In de praktijk is die 50 euro niet zo slecht, tenzij je grote bedragen cash moet betalen. De meeste supermarkten en grote ketens accepteren gewoon bank kaarten, en cash is voor de kleinere zaken.

image

De ketens lopen natuurlijk een groot risico, mocht Griekenland alsnog naar de drachme gaan: sommige benzinestations hebben geprobeerd om kaarten te weigeren (“Nee, wij moeten onze leveranciers ook cash betalen”) maar dat viel (gelukkig) niet vol te houden.

Inmiddels zijn de Grieken driftig aan het investeren in hun huis. Het spaargeld dat nu vast staat kan je niet opnemen of veiligstellen, maar je kan er wel nog een oven of een airco van kopen, en dus zie je ineens overal in de straten de bestelbusjes. Dat deel van de economie leeft op, maar de toeristische sector voelt het zwaar. Grieken gaan traditioneel altijd op vakantie in eigen land (en waarom ook niet, Santorini is beter dan Scheveningen), maar daar wordt nu fors op bezuinigd, en ook veel buitenlanders laten het afweten door de onzekerheid over het land en de euro.

Ondertussen zijn er nieuwe plannen – die niet veel anders zijn dan de oude plannen: meer bezuinigen, meer belastingen, meer leningen. Griekenland kan weer even vooruit, maar de vraag is of het echt vooruit is, of verder achteruit. Eigenlijk is vooral “Europa” gered ten koste van Griekenland, en niet andersom.

Ik ben cynisch. De nieuwe plannen zijn voor mij persoonlijk niet slecht, want ik ben even gered, maar ik weet niet of het goed is voor Griekenland, voor mijn collega’s en vrienden, voor hun ouders en opa en oma en voor hun kinderen.

De tijd zal het leren.Voorlopig ga ik nog even op en neer naar de ATM, om de telefoonrekening te betalen; en dan door voor de wasmachine. Tot volgende week.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s