Pop

image

Misschien kan het wel. Misschien is het niet eens zo’n slecht idee – maar ik krijg er altijd verschrikkelijke jeuk van, zo’n Persoonlijk Ontwikkel Plan.

Veel grote bedrijven hebben het ingevoerd als basis van hun personeelsbeleid. Je schrijft elk jaar op wat je wil bereiken, dat bespreek je braaf met je manager en de HR, er gebeurt een jaar niks, en dan mag je hem weer invullen.

Getver.

Symboolpolitiek is het, de excuusneger van de Human Resource afdeling. Zinloze tijdsverspilling en bezigheidstherapie voor alle betrokkenen.

Allereerst is het een proces dat het meest gepromoot wordt door de meest waardeloze bedrijven om voor te werken: overheden, en (te) grote adviesbedrijven.

Niks hebben ze er van begrepen. Mensen motiveer je niet met een jaarlijks gesprekje, maar met aandacht en waardering. Weten wat ze doen. Weten waarom ze daar zitten, waarom ze dinsdag om 8 uur nog bezig waren en waarom ze vrijdag zo boos waren.

Een goed bedrijf draai je op mensen, niet op strategie. Op goede mensen wel te verstaan: die top 10, die beste paar procent, die mensen met visie, met passie, met inzicht.

Die mensen die een tandje bijschakelen, die zich boos maken als dat nodig is maar ook een arm om je heen slaan. Die mensen die er voor zorgen dat jij ook met plezier naar je werk gaat – waarvan je denkt: zo wil ik later ook worden, als ik groot ben.

Elk bedrijf heeft ze: ze zijn je kloppend hart. Als je er geen meer hebt, ben je ten dode opgeschreven.

Zijn dat nou echt de mensen die je motiveert met een formuliertje en een gesprekje?

Nee natuurlijk. POP gesprekken zijn er voor de middelmaat, voor de onderkant. Voor de mensen die je nog een kans geeft, “want misschien leren ze het nog”.

Human Resource zou moeten gaan om de Humans, niet de Resources.

Dat POP gesprek zou alleen een graadmeter moeten zijn. Eigenlijk moet het overbodig zijn. Als het geen formaliteit is, heb je als organisatie gefaald. Ik heb liever gewoon goede, nee, geweldige, uitmuntende collega’s.

Geen poppen.

Advertenties

Een Reactie op “Pop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s