Geregeld

image

Een beetje Griek heeft zes namen.

Dat is dan niet zoals ik 3 Katholieke voornamen heb – dat is zo verwarrend voor het reisburo dat de tickets op “Boud Rob Chris” worden uitgeschreven.

Grieken hebben een officiele naam en een informele naam: Konstantinos heet ook Kostas, Nikos heet eigenlijk Nikolaos en in het paspoort van Katerina staat Aikaterini.

Om de verwarring nog groter te maken, volgen namen de regels voor naamvallen, en dus heeft “Nikos” een mail geschreven, het is de mail van “Nikou”, maar als je hem er over vraagt, spreek je hem aan met “Niko”.

Hoe meer regels, hoe verwarrender.

Grieken houden wel van regels, maar net als bij namen hebben die soms een formele en een informele versie. In het verkeer lijkt iedereen te doen wat ze willen, maar er zijn strikte (informele) regels over hoe ver je voorbij de stopstreep moet stoppen, wanneer je nog van de linkerbaan rechtsaf kan slaan en hoe hard je op een zebrapad af moet rijden.

Zelfs de verkeerspolitie hebben hun eigen regels, en staan doodleuk het verkeer te regelen op kruispunten waar de verkeerslichten het prima doen. Op het eerste gezicht lijkt de chaos compleet, maar als je goed kijkt, werkt het wel. Die informele regels zijn er niet voor niks.

Misschien enigszins verrassend dan, dat de criminaliteit hier relatief laag is (zeker voor een stad met 4 miljoen inwoners). Je kunt hier ’s nachts veilig over straat zonder beroofd of in elkaar geslagen te worden, er zijn geen overvallen op de McDonalds, geen tralies voor de ramen. Na jaren Curaçao valt het me op: de kiosk die de hele nacht open is zonder hekwerk, de oude man die rustig zijn winkel afsluit, de computer die ’s avonds zichtbaar is in het kantoor.

Langzaam verandert er ook iets aan de informele economie. Je krijgt tegenwoordig bij bijna alles een bonnetje, of je nou kauwgom koopt of een koffie. Dat is een belangrijke stap, want dat geeft aan dat ze ook belasting betalen, en de nieuwe generatie Grieken weet: als jij geen belasting betaalt, komt dat dus op mij neer.

Zo is de nieuwe informele regel weer geworden dat je je aan de formele regels moet houden. Lastig allemaal, als buitenstaander.

Gelukkig blijft mijn naam overal het zelfde: Boudewijn gaat naar de belastingdienst, het is de aangifte van Boudewijn, en jullie mogen gewoon Boudewijn blijven zeggen.

Of Bou. Of Boud. Of Mpountegouin. Ik doe niet zo moeilijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s