Paraplu

2013-02-22 08.40.32Het was weer eens wat anders. Dit keer waren het niet bezuinigingen, stakingen of protesten die het internationale nieuws haalden, maar regen: vrijdag lag de stad plat door de grootste regenbui sinds 1961, die in een paar uur evenveel regen bracht als normaal gesproken heel februari.

“Had je op Κουρακαο ook dat soort buien”, vroegen mijn collega’s? Nee, die waren erger. In Athene viel 60 milimeter, en dat is indrukwekkend, maar Tomas bracht in 2010 maar liefst 265 milimeter, ruim VIER keer zo veel dus. Kijk, dat is pas een bui.

Natuurlijk gaat het vooral om de gevolgen, en die waren herkenbaar genoeg: straten die blank stonden, auto’s die vast kwamen te staan, ondergelopen kelders.  Files, overvolle metro’s en late (en kletsnatte) collega’s. Gelukkig kunnen de Grieken wel een stootje hebben. Als vier jaar van bezuinigingen, salarisverlagingen en ontslaggolven je er niet onder krijgen, dan kan zo’n buitje er ook nog wel bij.

De economie is inmiddels zo’n 20% gekrompen, de werkeloosheid met het zelfde percentage gestegen, en over jeugdwerkeloosheid zullen we het maar niet hebben. Toch moet het gezegd worden: er zijn wel demonstraties en protesten, maar in het dagelijkse leven laten de Grieken zich er niet zo maar onder krijgen. Die regen was vervelend, maar een dag later scheen de zon weer, en daar gaat het maar om.

De  Griekse (en Curacaose) regen verschilt wel op een belangrijk punt ten opzichte van Nederland: in de Lage Landen is zelfs een miezerbuitje meteen zo botverkleumend KOUD. Ik was vergeten hoe ijzig de striemende zeikregen in je gezicht slaat en alles doorweekt – hoe koud die kan zijn in de zomer, laat staan in februari, maar gelukkig weet ik dat nu weer na twee keer Brussel.
Op Curacao is regen vooral vervelend voor het verkeer (auto’s komen rijden in gaten of komen vast te zitten in het water) maar je wordt er in elk geval niet koud van. Storender voor Curacao is het economische zware weer dat er nu aan komt. Financieel staat het er niet veel beter voor dan Griekenland een aantal jaar geleden.

Opeenvolgende regeringen hebben gefaald, en nou mag een “zakenkabinet” de troep opruimen. De maatregelen zijn voorspelbaar, en de gevolgen ook: hogere belastingen, lagere salarissen en natuurlijk veel onvrede.

De paraplu die de Nederlandse regering ooit klaar had staan is inmiddels gebruikt en stukgewaaid in de economische storm. In 2010 begon Curacao met een schone lei en een nieuwe kans, maar die is op en over.

Gelukkig dan maar dat het in Curacao en Griekenland niet vaak regent – we hebben de Europese toerisme euro’s harder nodig dan ooit.

En Nederlanders hebben onze zon hard nodig. Kom maar: welkom, bon bini, kalos orises. Laat je paraplu maar thuis; de volgende regenbui wordt pas over 50 jaar verwacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s