Fiesta Latina

In zijn onstuitbare verlangen naar een zelfstandig en sterk Curacao, heeft Helmin Wiels, weer een nieuwe stap gemaakt. Het nieuwe voorstel is om de pers aan banden te leggen; niet omdat die pers hem niet aan staat, maar omdat het zo nou eenmaal gaat in Zuid-Amerika.

We kunnen dit alleen maar toejuichen. Deze landen hebben vrijwel zonder uitzondering een sterke economie en een gelukkige bevolking – het beste bewijs daarvan is dat er nauwelijks protesten zijn. Althans, de demonstranten verdwijnen uiteindelijk meestal, en dat is bijna het zelfde.

Om Helmin, El Gran Lider, een beetje op weg te helpen, heb ik een overzicht gemaakt van een aantal grote Zuid-Amerikaanse politieke leiders en de resultaten die ze bereikt hebben.

Helmin Fujimori was president van Peru tussen 1990 en 2000. Toen hij in 1992 te veel tegenwerking kreeg van zijn parlement, pleegde hij een coup tegen zijn eigen regering en nam de touwtjes steviger in handen. Parlement en grondwet werden buiten werking gesteld, en rechters die hem niet bevielen werden ontslagen. Hij nam een wet aan zodat hij vaker dan twee keer tot president gekozen kon worden, en nadat bijna 30% van de stemmen ongeldig waren verklaard, werd hij ook werkelijk volledig democratisch herkozen. Zoals dat een sterke man betaamt, deed hij af en toe een greep in de kas; de schattingen lopen uiteen van $600 miljoen tot $2 miljard.

Generaal Helmin Pinochet besloot in 1973 dat het genoeg was geweest met het linkse geneuzel en meldde zich bij de regering met het voorstel het dan voortaan maar zelf te doen. President Allende was het daar geheel mee eens en pleegde zelfmoord. Tienduizenden anderen werd met behulp van martelingen de mogelijkheid geboden van gedachten te veranderen, en een paar duizend mensen overleden – waar gehakt wordt, vallen nou eenmaal spaanders.

In Paraguay was het Helmin Stroessner die voor jaren van voorspoed en rust zorgde – in elk geval zijn eigen voorspoed. Er waren wat verhalen over moorden, verdwijningen en zelfs slavernij, maar zelden van de slachtoffers zelf. Hij werd zeer gewaardeerd door de VS, Frankrijk en West-Duitsland, tot hij in 1989 zelf het slachtoffer werd van een coup. Dat is wel een risico van dictators, zeker in Zuid-Amerika.

In Bolivia bijvoorbeeld nam generaal Helmin Garcia Meza Tejada het roer stevig in handen, daarbij ondersteund door onder andere oud-nazi Klaus Barbie en nog zo wat van die onfrisse figuren. Hij beloofde slechts een jaar aan de macht te blijven; toen hij dat niet deed, volgenden er nog 3 coups in de 14 maanden daarna. Dit stortte Bolivia in een totale chaos; pas in de jaren negentig kwam er weer wat economische voorspoed. Garcia Meza zelf werd in 1995 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.

Of misschien wil Wiels liever een voorbeeld nemen aan Helmin Bouterse, die nog altijd niet naar Europa kan reizen omdat er een arrestatiebevel door Europol tegen hem is uitgevaardigd. Dat gaat overigens niet over de decembermoorden (waarvoor hij inmiddels excuus heeft aangeboden), maar over drugssmokkel. Een kleinigheidje.

In alle eerlijkheid: ik kan me niet voorstellen dat Wiels dit soort taferelen op Curacao wil. Gelukkig maar. Maar Helmin, accepteer alsjeblieft dat tegenspraak een essentieel onderdeel is van democratie. Je partij kreeg slechts 19% van de stemmen – daar past enige bescheidenheid bij. Bewijs je gelijk door resultaten te laten zien, niet door harder te schreeuwen dan de oppositie, niet door te dreigen, niet door mensen te ontslaan die je niet aan staan.

De sfeer van angst past niet bij Curacao. Wij doen hier dingen poko poko, rustig aan, beetje bij beetje. En vooral: samen. Als de Zuid-Amerikaanse geschiedenis je iets leert, is dat je het in je eentje nooit redt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s