Oliedom

Curacao op zijn kop: de benzineprijzen gaan in een klap 20-30% omhoog.

Op zich moet dat gebeuren; je houdt de internationale trend niet tegen. Maar de manier waarop Schotte dit presenteert, toont het ware gezicht van deze regering. Ik heb lang geprobeerd te geloven dat het ooit nog eens goed zou komen, maar dat kan ik nu niet meer volhouden.

Schotte zei drie dingen waar ik giftig over werd. Laten we ze bekijken.

De premier verweet de vorige regering dat zij vijftien maanden lang de prijzen kunstmatig laag heeft gehouden.

Als Schotte dit werkelijk zo gezegd heeft, gaat hij op twee manieren aantoonbaar in de fout. Ten eerste was de vorige regering maar tot oktober aan de macht, daarna was Schotte zelf de premier. Van dat verwijt moet dus minimaal 60% naar hemzelf gaan.

Ten tweede, toen de prijs voor het laatst werd bijgesteld was de olieprijs internationaal rond de $75 per vat en dat bleef ongeveer zo tot oktober. Daarna is de prijs in rap tempo tot boven de $100 gestegen, een stijging van ca een derde of meer. Dat is niet iets waar je als Curacaose regering veel aan kan doen, maar zeg dat dan eerlijk. De schuld op zo’n opzichtige en domme manier afschuiven op een vorige regering is idioot.

Het probleem is natuurlijk dat de huidige regering beloofd heeft iets te doen aan de kosten van het levensonderhoud. Dat was een onmogelijke belofte, want die kosten kunnen alleen maar stijgen, zeker op een klein eiland, maar ze hebben het nou eenmaal beloofd. Nu ze terug moeten krabbelen hebben ze geen andere optie dan de schuld af te schuiven.

Nog een voorbeeld:

Schotte gaf tevens aan dat de nieuwe tarieven op Curaçao nog steeds ‘meevallen’ in vergelijking met Aruba, Sint Maarten en Bonaire. Benzine is Aruba 5 cent duurder, op Sint Maarten 6 cent duurder en op Bonaire 1 cent.

Jaha, maar Curacao heeft een eigen raffinaderij. Moet ik uitleggen hoe dat belangrijk is voor de lokale situatie? St Maarten moet elke druppel importeren. Bonaire ook, maar daar is de diesel maar liefst 28 cent goedkoper. Leg dat eens uit, Gerrit?

De volgende opmerking die me in het verkeerde keelgat schoot is ook een fraaie. Schotte zegt namelijk dat de electriciteitsprijzen niet omhoog hoeven te gaan, terwijl die sterk afhankelijk zijn van de diesel die net 30% omhoog is gegaan. De reden:

 “Als Aqualectra efficiënter gaat werken kan de prijs van stroom en water gelijk blijven”, aldus Schotte.

Wat je daarbij moet weten is dat Schotte een vete uitvecht met Aqualectra waar de honden geen brood van lusten. Kortom, de schuld voor eventuele tariefsverhogingen ligt hoe dan ook niet bij Schotte, want hij heeft al aangegeven hoe het wel moet.

Ik probeer altijd het beste te denken van mensen, maar in dit geval zijn er maar twee mogelijkheden: Schotte is dom, of Schotte is oneerlijk. In beide gevallen is hij nu definitief ongeschikt bevonden voor het vak van premier.

Ik zou Gerrit bijna even bellen en vragen welke van de twee het is, maar dat kan niet, want hij is weer eens op dienstreis, voor de zoveelste keer. Slimme jongen, die Schotte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s