Man/vrouw

Communicatie tussen mannen is helder en to the point.
“Biertje?”
“Altijd. Ajax gezien?”
“Ja, goed he.” 

Niks mis mee.

Communicatie tussen vrouwen is anders:
“Tsja, ik ga maar een kopje thee zetten. Wil je ook? Welke smaak, citroen? Of groene thee? Ik heb een nieuwe, die is zo lekker, en het helpt ook bij de spijsvertering he, ik ben deze week al bijna een kilo afgevallen. Heb je gezien hoe dik Suus is de laatste tijd? Die denkt dat ze alles nog steeds kan dragen, maar…”

Op zich ook niks mis mee. Beide partijen spreken de zelfde taal, voelen zich daar wel bij, en kunnen communiceren.

Het wordt pas lastig als deze twee volledig verschillende diersoorten een gesprek aangaan. Zij vraagt hoe het ging op het werk, maar wil eigenlijk haar eigen verhaal vertellen. Hij luistert wel met een half oor, maar probeert vooral te ontdekken of er nog seks in zit vanavond of dat hij beter voetbal kan gaan kijken.

Mannen en vrouwen leven in een parallel universum. Hun wereld lijkt op de onze, maar er zijn essentiele verschillen die je telkens weer voor verrassingen stellen. Het moet wel iets in de hersenen zijn.

Mannenhersens zijn overzichtelijk; een beetje zoals een portemonnee. Een paar vakjes, wat metaal en plastic en een bonnetje. Sommige mannen hebben hun geld zelfs in hun zak.

Vrouwenhersens zijn een stuk ingewikkelder. Ze hebben meer weg van een damestasje: vol nuttige zaken en onverwachtige ontdekkingen en ook een paar duistere hoeken – als man weet je nooit wat er allemaal in zit. Een strippenkaart met nog drie strippen, een dropje uit 2007, en die keer dat je met die blondine stond te flirten op dat feest. Hoed je voor vrouwen met hutkoffers.

Je zou zeggen dat de communicatie optimaal zou moeten zijn als twee mannen (of twee vrouwen) een relatie met elkaar hebben, maar dat werkt dan ook weer niet altijd. Blijkbaar zijn er ook mannen die van die andere planeet komen, en vaak herken je ze dan ook doordat ze groene thee drinken of niet weten wat de buitenspelval is.

Het is moeilijk. Wij mannen zijn nu eenmaal niet zo slim, althans, er kan niet zo veel tegelijk in onze hersens. Dus irriteert het ons als je op het werk belt en ons vijf minuten aan de praat houdt, want als je ons afleidt hebben we geen idee meer waar we mee bezig waren.

Het is niet zo erg dat er wat verschillen tussen mannen en vrouwen zijn – persoonlijk ben ik zeer gehecht aan een aantal van die verschillen, en het is ook fijn dat als zeg wat 50% van de wereldbevolking graag onderbroeken en sokken op de vloer dumpt, dat de andere helft die dwangmatig meteen wil opruimen. Maar een gesprek blijft lastig.

Af en toe kom je een vrouw tegen die onze taal spreekt, die ranzige grappen vertelt en heel tevreden kijkt als ze een goeie boer heeft gelaten. Maar vreemd genoeg is dat toch ook niet wat we willen.

We hebben liever wat misverstanden, zo nu en dan. Het idee dat jullie ons begrijpen, is namelijk nog veel enger.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s