Voor geen geld

Wij hebben het goed voor elkaar op Curacao; niet alleen hebben we zon, strand en palmen, maar wij hebben ook nog altijd de gulden.

Het is een mooie, stabiele munt, met mooie, kleurige flapjes. Er staan tropische vogels op de biljetten en er hangt geen geur van knoflook aan. Geen van de landen die aan de gulden meedoen staat op omvallen.

We hebben op Curacao een cash-economie; alles gaat nog handje-contantje. Banken zijn nog nauwelijks ingericht op PIN, Credit Cards en electronisch betalen; wij houden van lange rijen. Bij de bank om je zaken daar te regelen, bij Aqualectra om je energierekening te betalen en bij UTS of Digicel voor de telefoon; alles gaat cash, en alles duurt uren. Heerlijk.

Langzaam veranderen er wel zaken. De meeste banken erkennen inmiddels het bestaan van internet, al kan het een paar maanden duren om dat aan te vragen en moet je ze vooral ook geen mail sturen. Aqualectra kent al een aantal jaren een betaalsysteem voor “prepaid” stroom, al kan je dat natuurlijk weer niet online betalen en gaat het af en toe down als er een stroomstoring is en Digicel heeft de mogelijkheid electronisch op te waarderen – alleen geeft die al maanden aan dat alle lijnen bezet zijn en dat ik het later nog eens moet proberen.

Maar we hebben nog steeds een gulden. De vraag is wel hoe lang dat nog gaat duren; nu de Antillen uit elkaar zijn gevallen, is de Antilliaanse gulden overbodig en ongewenst. Wat nu? Een Caribische gulden met St Maarten? Stoppen met de gulden en overgaan op de dollar? Of opgaan in de Euro?

De dollar is al lang niet meer de stabiele munt van weleer en ook de euro is afgezakt naar het nivo van de Drachme en de Escudo van vroeger: leuk om een paar van te hebben, maar vooral niet te veel. Je kan tegenwoordig beter in stabielere valuta investeren, zoals de Brazilliaanse reaal of de Kenyaanse shilling. Of natuurlijk onze gulden.

De Centrale Bank alhier is al een tijdje aan het worstelen met dat vraagstuk: welk munt? Het betekent natuurlijk niet alleen status, maar ook een bron van inkomsten; aan de andere kant zitten er ook kosten aan het drukken van eigen geld. Welk besluit je hier ook neemt, de oplossing zal weinig populair zijn, en de politiek heeft dat besluit dan ook al een tijdje voor zich uit geschoven.

Met als resultaat dat deze cash-economie binnenkort zonder papieren geld zit. Om dat nog erger te maken is de huidige regering in een ordinaire ruzie verwikkeld met de directeur van de centrale bank over wie er het meest corrupt is. Dat wordt nog een mooi schandaal, voer voor de media, maar het maakt zowel regeren als bankieren behoorlijk lastig.

En dat is jammer, want ik had juist zo’n mooi voorstel voor Geert. Wij hebben de gulden, jullie willen hem terug. We zullen wel wat eisen moeten stellen aan Nederland maar ik zie kansen. Hoe veel bieden jullie?

Advertenties

Een Reactie op “Voor geen geld

  1. Beetje ovderdreven van de banken, maar dat hoort in een column. Ik gebruik al jaren, naar (over het algemeen) tevredenheid, de online diensten van zowel de MCB als de RBTT. Verbaas me inderdaad over al die rijen overal, zullen die mensen daar halve dagen voor opnemen, of wat?

    Een paar dingen die me ergeren: vreselijk dure tarieven om geld over te maken naar een ander land. Ik moest laatst 160 nafjes naar Nederland sturen, heeft me Naf 120 (lees: HONDERTWINTIG) gekost.

    Verder het totaal ontbreken van een goede merchant account regeling voor betalingen op de je website.
    MCB doet zoiets al jaren, maar ik ken niemand die daar gebruik van maakt (erg, erg duur). Ze hebben jaren een website gehad: MCB Plaza waar alle merchants een link zouden krijgen naar hun eigen site. Deze was altijd geheel blanco, hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s