Licht in de duisternis

Soms zijn er berichten waarvan je niet weet of je moet lachen of huilen. Van versgeperst.com:

CURAÇAO – Straatverlichting uit de rijke buurten wordt weggehaald om deze vervolgens te plaatsen in minder bedeelde wijken. Dit meldde Carlos Monk, kandidaat-minister voor Pueblo Soberano afgelopen week in het programma Mòru Bon Dia op TeleCuraçao.

Natuurlijk is het een belachelijk idee. Misschien snapt meneer Monk dat zelf ook nog wel. Maar het geeft wel een kijkje in een andere wereld, een wereld van woede en frustratie en onbegrip. Een wereld die we moeten begrijpen, voor we het bericht afdoen als onzin.

“Pueblo Soberano” is de partij van Helmin Wiels, een beetje onze lokale Geert Wilders. Hij vertolkt de stem van de onderbuik, van de vergeten meerderheid, van de mensen die zich verwaarloosd en tekort gedaan worden – en laten we wel wezen, dat is bijna iedereen.

Een typerend plan van de PS is de eis dat bedrijven voortaan 80% lokale werknemers moeten hebben; onhaalbaar, onverstandig en onzinnig, maar het levert wel stemmen op, want er zijn hier heel veel mensen werkloos, terwijl aan de andere kant Nederlanders, Dominicanen en Colombianen werken in de bouw, horeca en allerlei andere sectoren. Makkelijke keus? Nee, want het probleem is scholing, niet een vermeende discriminiatie door werkgevers. Maar wel herkenbare argumenten, herkenbare discussies, die overal stemmen opleveren, of je nu Le Pen, De Winter of Berlusconi heet.

Roepen wat iedereen denkt, dat scoort. Natuurlijk zijn Wiels of Wilders niet alleen maar schreeuwers; het zijn ook op zn tijd charmante, charismatische en vooral slimme mensen. Ze hebben een logica die soms meer uit het hart komt dan uit het verstand en die moeilijk is tegen te spreken – en af en toe komen ze met voorstellen die zo losgeslagen zijn dat je onderkaak op je schoenen valt. Eigen volk eerst en wie niet voor is, is tegen ons.

Door die losse flodders verlies je uit het oog dat ze wel een punt hebben. Wilders is zo succesvol omdat hij praat over criminele Antilliaanse jongeren; maar hij vergeet voor het gemak alle harde werkers die mede de Nederlandse economie drijvend en draaiend houden. Wiels heeft een hekel aan arrogante Nederlanders, en ik geef hem geen ongelijk; maar als je al zijn plannen volgt, gooien we de baby met het waswater weg.

Natuurlijk is er veel ongelijkheid, natuurlijk is er armoe, natuurlijk is er onrecht. Maar het is nog nooit iemand in de historie gelukt om dat op te lossen door beperkende factoren. De Chinezen bouwden een muur om hun rijk, de Engelsen gingen op een eiland wonen, de Fransen gingen Frans spreken; niets hielp.

Buitenlanders heb je nodig, hetzij om de shitklusjes op te lossen, hetzij om met geld en kennis in je (ei)land te investeren. Sorry, Helmin, sorry Geert. Jullie kunnen echt wel zonder mij, maar ga nou eerst eens aan het onderwijs werken. Goede opleidingen hebben we nodig, voor de horeca, voor logistiek, voor zorg.

Die lantarenpalen in rijke wijken? Die doen het vaak niet eens, omdat de overheid er niet in investeert (kan investeren). Net zo min als het asfalt; als je die verlichting mee neemt, haal dan ook maar meteen dat brokkelige asfalt weg waar je alleen stapvoets over kan rijden. De wijken en resorts die wel goede wegen en lantarens hebben, betalen dat vaak zelf vanuit een vereniging van eigenaren.

Beste heren Wiels en Monk, er is veel te doen op dit eiland, en veel te weinig geld om het voor elkaar te krijgen. Die lantarenpaal voor mijn deur die het niet doet? Kom hem maar halen. Ik zal met plezier helpen sjouwen, als we hem dan een nieuwe plek kunnen geven in de vergaderkamers van de PS.

Een nieuw lampje doe ik er gratis bij. Jullie kunnen wel een paar heldere ideeen gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s