Een opgelegde kans

Aanstaande zondag rond omgerekend half drie Nederlandse tijd, zit ik in dubio. Zet ik The Backyardigans aan voor de kinderen of ga ik naar het strand?

In Nederland, zo heb ik begrepen, wordt er rond die tijd een voetbalwedstrijd gespeeld. Sterker nog, “mijn” team (Ajax), zou eindelijk weer eens kampioen kunnen worden, na ongeveer drie decennia tweede en derde plaatsen. Ze hebben een zware tijd achter de rug. Niet zo erg als bij Feyenoord, maar dat zegt niet veel; dokters gebruiken dat al om patienten gerust te stellen. Is het erg dokter? Nou, niet zo erg als Feyenoord, mevrouwtje.

Ajax zou zelfs voor de 30e keer kampioen kunnen worden en een derde ster op het shirt verdienen. Nou ligt dat wat gevoelig met sterren op kleding, zeker in Amsterdam, vooral na de heisa laatst bij Ado Den Haag (voor wie het gemist had: die zongen iets over Yoda) dus misschien moet ik maar voor Twente juichen dit jaar.

Niet alleen heeft Twente de charme van de underdog (zelfs na het kampioenschap van vorig jaar), ze hebben vooral ook Theo Jansen. Theo rookt, drinkt en vloekt. Theo heeft tatoeages. Theo rijdt zijn auto in de prak. Eigenlijk is Theo de enige Nederlandse voetballer die het zou redden in de NFL.

Want laten we wel wezen, dat watjesvoetbal dat in Nederland gespeeld wordt, haalt het niet bij American Football. American Football is gewoon een veel leukere sport: meer doelpunten, meer scheidsrechters en meer cheerleaders. En het blijft altijd spannend, tot de laatste seconde.

De KNVB is apetrots dat de competitie toevallig een keer in de laatste week wordt beslist, tussen de nummer 1 en 2. Heel fijn voor ze, maar in Amerikaanse sporten is dat altijd zo, elk jaar, elke sport. Probeer eens in Green Bay uit te leggen dat Barcelona afgelopen week door een 1-1 gelijkspel kampioen werd, of Milan door een bloedeloze 0-0, en je wordt meewarig aangekeken. Echt, kijken jullie daar naar? Vrijwillig?

Zelfs de salarissen zijn duidelijk beter. Jullie Wesley en Arjen doen het leuk, met ca 10 miljoen salaris, maar moeten bijklussen met reclames om aan een beetje fatsoenlijk totaalbedrag te komen. Een beetje Amerikaanse sporter komt daar zijn bed niet voor uit; quarterback Tom Brady kreeg die 10 miljoen (omgerekend) alleen al als tekengeld. En dat voor een seizoen met maar 16 wedstrijden (plus playoffs).

Het is dan ook niet vreemd dat er dit jaar waarschijnlijk gestaakt gaat worden in het American Football. Of eigenlijk een omgekeerde staking: de eigenaren houden de deuren dicht, in afwachting van de nieuwe CAO voor de spelers. Er valt een totale koek van 9 miljard dollar te verdelen tussen de eigenaren en de spelers, en daar komen ze niet uit. Het gaat natuurlijk niet alleen om geld, zoals de vraag of er misschien 18 wedstrijden gespeeld kunnen worden, of spelers beter tegen hersenschuddingen beschermd kunnen worden (een serieus probleem ondanks de helmen), of er beter op doping getest kan worden (moet kunnen, gezien hun spierballen) en nog veel meer. Maar het gaat ook een beetje om HEEL VEEL geld.

Kortom, met wat pech heb ik in augustus geen football. Misschien moet ik dan toch maar dit weekend nog even naar Ajax kijken. Afgelopen zondag bleek al dat het behoorlijk spannend kan worden, en de KNVB heeft ook een duit in het zakje gedaan door een scheidsrechter aan te stellen die uitblinkt in discutabele rode kaarten en penalties. Dat is mooi, dat houdt het tot de laatste minuut interessant.

Het wordt weer even wennen. Slechts drie scheidsrechters (en een vierde man); niet onbeperkt wisselen. Geen Gatoradebad na afloop en geen PAT na elke touchdown. Maar wel Theo Jansen.

En misschien, heel misschien, toch een kampioenschap voor Ajax – dat hadden mijn kinderen in hun jonge leventjes nog niet meegemaakt. Naar het strand kunnen we elke week, maar wanneer krijgt Ajax weer zo’n kans?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s