Gevallen

Bah. Soms is sport hard: Wouter Weylandt, een jonge wielrenner, viel vandaag in de Giro, en overleed.

Ik volg wielrennen nauwelijks, de Giro nog minder, en las alleen bij toeval het bericht van zijn val, maar het raakte me toch. Sport moet leuk en spannend zijn – maar niet tot de dood erop volgt.

Bij sommige sporten is dat nauwelijks te vermijden. Als het doel is om elkaar zo grondig mogelijk tot moes te slaan, moet je niet raar opkijken als dat ook een keer gebeurt, al let de scheidsrechter nog zo goed op. Bij andere sporten zoals tennis of schaken waar geen direct contact is, verwachten we het niet tenzij de wedstrijd een fysieke strijd wordt; maar sporten als autoracen, rodelen en wielrennen zijn een speciaal geval.

We willen niet dat er doden vallen, het doel is ook niet om elkaar van de baan te rijden, maar we weten heel goed dat het gevaarlijk is. Juist dat gevaar hoort bij de aantrekkingskracht van de sport, zoals de koorddanser die op 8 meter hoogte een salto maakt. We houden onze adem in bij zo veel doodsverachting: de rodelaar op zijn sleetje, de formule 1 coureur in zijn bolide, de wielrenner die zich op twee smalle bandjes van de berg stort.

Het zou fout kunnen gaan, maar het gebeurt niet, en zo hoort het. We halen opgelucht adem: de bocht is genomen, het ijs of de berg is bedwongen, en de overwinnaar wordt gehuldigd. Zo had het horen gaan, vandaag in de Giro.

Maar het ging anders.

Wouter schampte een paaltje, viel zwaar, bleef liggen en stond niet meer op. Vandaag is wielrennen even een zaak van leven of dood. Sport is even niet gezond; een jonge vent van 26 zal zijn baby nooit zien.

Bah.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s