Vliegen met hindernissen

Het is ongelofelijk wat je allemaal normaal kan gaan vinden, als je het maar vaak genoeg meemaakt.

Zo verbaasde ik me de eerste weken op Curacao over bv geiten op de weg, een klaarblijkelijk gebrek aan verkeersregels (zie ook: geiten) en de blijmoedigheid waarmee Antillianen autopech accepteren (zie ook: geiten en verkeersregels). Die verbazing duurt een maand, misschien twee, en dan doe je vrolijk met iedereen mee.

Alles went. Kijk vaak genoeg naar de Teletubbies en je gaat zelf meebrabbelen; kijk genoeg voetbal en schaatsen en je gaat Oranje met feest associeren in plaats van met swami’s en jaren 70 meubels. Zelfs aan het haar van Wilders ga je op een bepaald moment wennen.

Dat verklaart ook waarom we de ontberingen van de luchtvaartindustrie zo gelaten accepteren. We zijn het gewend, het hoort erbij.

Het is onvoorstelbaar. Overal ter wereld komen mensen in opstand tegen heersers en dictators, maar wij blijven braaf zitten met onze stoelriemen vast. Kip of pasta? Hoort erbij. Twee uur vertraging zonder excuses of consumptiebon? Heel normaal.

Je zou toch raar opkijken als je op je sokken met je laptop opengeklapt door het poortje moet voor je de bibliotheek binnengaat, maar op een vliegveld kan dat. Alle vloeistoffen in een plastic zak en je haargel in de prullenbak? Dat zouden ze bij de Albert Heijn eens moeten durven, maar als we vliegen accepteren het. Bizar.

Natuurlijk heeft de vliegtuig industrie een gezonde obsessie met veiligheid; in het verleden vielen er nog wel eens vliegtuigen uit de lucht en er is ook een periode geweest dat we op kapingen reageerden zoals nu op bomaanslagen in het Midden Oosten (“alweer?”).

Wie daarentegen vandaag instapt komt normaal gesproken ook heelhuids aan, en dat stel ik zeker op prijs. Bij aankomst staat je bagage voor je klaar op de band (in plaats van ergens in Tadjikistan), ook mooi. Nou ja, met uitzondering van Schiphol; ze zeggen het snelste bagage handling systeem ter wereld te hebben, maar als ik 20 minuten gewandeld heb vanaf de polderbaan, ben ik toch altijd eerder bij de band dan mijn koffer. Maar die koffer komt, en daar gaat het om.

Toch vallen je af en toe rare dingen op. Gordels vast? Gaat dat je helpen bij een crash? Bij turbulentie? Waarom hebben boten en bussen dan geen gordels? Ik heb geen idee, maar de stewardessen ook niet, en dus geef ik ze maar gelijk.

Elk vliegveld lijkt zn eigen regels te hebben, maar hanteert die religieus. Meestal moet je laptop uit de tas; soms willen ze hem opengeklapt zien en in Munchen moest ik hem opstarten. Waarom? Zodat de verstopte bom in midair afgaat?

En waarom wilde de grondstewardess in Jamaica mijn koffer alleen accepteren als er een handgeschreven label met adres aan zat? Wat is er mis met internationaal geaccepteerde streepjescodes die ze er zelf aan vast maakte?

Mag ik ook nog even zeuren over die rare gewoonte van Nederlanders om te klappen bij een geslaagde landing? Ja natuurlijk is het knap. Maar klap je ook bij een goede wortelkanaalbehandeling, of als de buschauffeur de bus feilloos bij de halte stopt?

Maar heel af en toe gebeurt er iets dat je hoop geeft. Een maaltijd die eetbaar is (Olympic). Een maatschappij die niet gelooft in ellenlange veiligheidsinstructies maar gewoon opstijgt en gaat vliegen (Divi). Een extra likeurtje bij de koffie (KLM, vroeger). Een zitplaats naast de piloot (Divi). Een beetje plezier, of zelfs een beetje avontuur bij het vliegen.

Dat hebben we nodig, dat houdt het leuk – en als het leuk is, hoeft het niet te wennen. Aan avontuur wen je namelijk nooit.

Advertenties

Een Reactie op “Vliegen met hindernissen

  1. Ik kan je 1 ding zeggen, een gordel helpt als je een luchtzak hebt, was ook blij verrast met de instructiefilm van Air New Zealand (http://www.youtube.com/watch?v=3iaTEgoezNQ) en klappen doen mensen als ze opgelucht zijn op de grond te zijn na al die spanning…raar, want vliegen is het leukste wat er is (ok bevooroordeeld zijnde een piloot myself)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s