Van prinsen en prinsessen

Wie Curacao verlaat, ziet zijn eiland maar zelden terug in de media, of het moeten de reclames van Arkefly of de misdaadkolommen van de Telegraaf zijn. Ga je nog verder, dan krimpt ook Nederland tot postzegelformaat.

Reizen schept perspectief: wat in je straat heel belangrijk leek, is 50 km verderop nog maar pagina 5; en in het buitenland lees je zelden over je thuis. Gaat Johan Ajax besturen? Heeft Patty een nieuwe haarkleur? Wil Geert nieuwe belastingen? Zo gauw je over de grens gaat vindt niemand het meer echt interessant.

Maar weinig nieuws is echt internationaal. Fukushima, Osama, en natuurlijk het hoogtepunt van de afgelopen week: William en Kate.

Ook in 2011 is een koninklijk huwelijk blijkbaar nog altijd groot nieuws. Bijzonder, want objectief gezien zijn het niet zo heel interessante mensen. Met alle respect, maar ze hebben geen Nobelprijzen, Pullitzers of Oscars gewonnen. Kate’s schopte het tot de top-10 best geklede Britten, Williams claim to fame is dat Lady Diana zn moeder is, en dat is het dan.

Maar we hebben het wel over een echte prins. Hij heeft het nog niet gedaan, maar we weten dat hij een draak zou kunnen verslaan, als het moet. Daar is hij prins voor. Princess Kate heeft nog geen erwt gevoeld door die 10 matrassen, maar ze heeft er zeker de capaciteiten voor. Dat moet lukken.

Ondertussen levert het een prachtig schouwspel op, en daar houden we van. The show must go on, ook bij de koele Britten. Ook die houden wel van een beetje show; niet voor niks is de openingsceremonie van de Spelen van 2012 als eerste uitverkocht. Niet de 100 m mannen, de basketbalfinale of het vrouwenhockey: de opening.

En dus genoot de hele wereld van William en Kate, de jurk, de hoeden, de kerk en de rode lopers. Een prachtige show, voor een sympathiek stel. Even waren we vergeten over Marakech, Damascus en Alphen; even was iedereen in de ban van een sprookje.

Misschien moeten we dat ook maar op Curacao doen. Kan premier Schotte (die we voor de gelegenheid tot koning promoveren) niet trouwen met Omayra Leeflang? Of misschien kroonprins Helmin Wiels met een mooie blonde stagiaire?

Het zou een mooi spektakel zijn – en de wereld kijkt mee. Even geen problemen, maar vreugde en verbroedering. Curacao in het nieuws: het happy hour van het jaar.

Ik zeg vast ja.

(Deze blogpost probeerde ik eerder te plaatsen op 29 april, maar die raakte verloren. Het origineel was natuurlijk veel beter.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s