De nieuwe Kleren van de Keizer

Tijdens het bewind van faraoh Ge-Ri-Ta de eerste (7e dynastie) gebeurde er iets interessants.

Zoals bekend was een belangrijke taak van Egyptische faraohs om dagelijks de zon op en onder te laten gaan. Weliswaar was het een mestkever die zorgde dat de zon zijn pad langs de hemel volgde, maar het was de faraoh die voor start en finish zorgde. Een zware taak, en hij lag dan ook vaak zelfs tijdens zonsopgang te slapen. Begrijpelijk.

In de eerste zes maanden van zijn bewind had de goddelijke heerser nogal veel trips naar het buitenland gemaakt (onder andere Al-Trinidad, Al-Rio en Al-Amsterdam) en het volk begon langzaam te morren. Er was ook wat ophef ontstaan over de naamswijziging van een lokale school (in plaats van een in ongenade gevallen faraoh uit een eerdere dynastie heette de school nu naar een ambtenaar die niemand kende) en ook de regel waarbij lokale boeren meer Egyptenaren en minder gastarbeiders (uit bv Palestina) in dienst moesten hebben, was tot zijn verbazing niet goed gevallen.

Ge-Ri-Ta de eerste besloot om een toespraak te houden voor het volk. Hij zou de nadruk leggen op een belastingverlaging; daar was het volk altijd gevoelig voor. En natuurlijk zou hij nog maar eens uitleggen hoe hij dagelijks de zon op liet gaan, en bovendien een stuk beter dan de faraohs voor hem. Je bent tenslotte een God of je bent het niet.Het volk werd verzameld bij het koninklijk paleis, en de faraoh begon zijn toespraak. Plots riep een kleine jongen: de faraoh heeft geen kleren aan!

Dit jongetje was verdwaald in het verkeerde sprookje, maar hij had wel een punt. Onze Ge-Ri-Ta vertelde wel groots van al zijn nieuwe plannen, hoe alles anders ging, en hoe hij dagelijks de zon op liet gaan (zelfs als hij toevallig in Al-Domingo was), maar eigenlijk merkte het volk nauwelijks verschil met zijn voorgangers. De faraoh schrok.

Hij werd ineens wakker. Natuurlijk! Het volk wou geen praatjes, ze wilden wegen! Ze wilden niet scholen met andere namen, ze wilden beter scholing! Ze wilden geen beperkende regels voor hun bedrijven, maar minder burocratie!Ge-Ri-Ta veranderde zijn bewind, het jongetje kreeg een grote lollie, en onderkoning Helm-In-Wiels werd de beste vrienden met de Palestijnen. Faraoh Ge-Ri-Ta regeerde nog lang en gelukkig en werd later geroemd als verstandig vorst.

De geleerden zijn het er niet helemaal over eens of dit verhaal op waarheid berust. Op dit moment is er een nieuw onderzoek, waarvan de resultaten rond 2014 verwacht worden. Maar persoonlijk heb ik goede hoop. Ik geloof namelijk in sprookjes.

(Elke gelijkenis met de regering van Gerrit Schotte op Curacao berust op louter toeval)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s