Nieuw land

Nog een half uurtje, en ik woon niet meer in de Nederlandse Antillen.

Als je dacht dat de overgang van gulden naar euro een hoop gedoe was, wat dacht je dan dat er nodig is om een land in 3 delen te hakken? Al jaren wordt er naar toe gewerkt, en straks is het dan eindelijk zo ver. De magische datum van 10/10/10: de Nederlandse Antillen houden op te bestaan en Curacao wordt een land binnen het koninkrijk.

Er is heel veel energie in het proces gaan zitten: overheidsinstellingen moeten worden gesplitst, samengevoegd en opnieuw ingericht – en het proces is ook nog niet klaar. Inmiddels zie ik ook van binnenuit van sommige organisaties wat er moet gebeuren, en het kan in bepaalde gevallen nog jaren duren voor alles is glad gestreken.

Er is nog geen nieuwe munt. Het land Curacao is nog niet overal bevoegd (volgens een belastingadviseur is bijvoorbeeld nog niet geregeld dat het Curacao straks alle belastingen mag innen die tot nu toe door de Antillen werden geind). Met de Sedula (lokaal ID) kan je nog steeds Bonaire (onderdeel van Caribisch Nederland) in – maar niet Nederland.

Dat gaat dus nog wel even duren. Niet gek, als je bedenkt wat er allemaal moest gebeuren – respect toch voor wat er al is bereikt, want de molens van de overheid malen soms langzaam. Maar met dat alles zou je toch verwachten dat de koorts tot een hoogtepunt is gestegen en dat mensen nergens anders meer over praten.

Niet dus.

Willem-Alexander en Maxima zijn zelfs op het eiland om het mee te maken, maar wat ze dan meemaken is mij niet helemaal helder. Veel van de feestelijkheden zijn pas de afgelopen weken georganiseerd – het was tenslotte ook pas weken paar weken geleden echt helemaal zeker dat het ging gebeuren.

Als de mensen die ik spreek er over praten, hebben ze het over het feit dat niemand er over praat. Misschien spreek ik verkeerde mensen natuurlijk – maar de nieuwe regering vindt men een stuk interessanter (of bedreigender). Er wordt meer over Wilders, Bouterse of Chavez gepraat. Land Curacao? Das oud nieuws.

Misschien is het wel omdat de Yu di Korsou (Curacaoenaren) zich nooit Antilliaan hebben gevoeld. Nergens zag je de vlag van de Antillen (behalve op de Olympische Spelen), overal hangt het geel en blauw van Curacao. St Maarten is bijna net zo ver weg als Nederland en omgekeerd is die afstand nog groter. Wat Bonaire straks gaat doen als Caribisch Nederland moeten ze vooral zelf weten, en Saba en Statia neemt toch niemand serieus.

Het zal even raar worden als ik mijn adres opschrijf: nooit meer Curacao, NA. Zouden alle websites ter wereld al aangepast zijn? Kan ik op Hyves al aangeven dat ik op Curacao woon? En Amazon? Zou ook maar iemand in de US het een moer kunnen schelen wat wij hier aan het doen zijn?

Maar laten we die vragen even vergeten. Nog 10 minuutjes, en de champagne kan open: Pais Korsou is een feit, Nederlandse Antillen Ayo.

Volgende week naar St Maarten en Saba. Eens kijken hoe dat voelt, zo’n nieuw land.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s