Immigratiesoap

Goed, ok, helder: zowel Curacao als Nederland zijn goed in bureaucratie. Klaar. Kunnen we nu stoppen met de wedstrijd?

Terug naar Nederland in 2007 betekende worstelen met de belastingdienst (die mijn sofinummer koppelde aan een geheel ander persoon, geld aan die persoon overmaakte op mijn oude (vervallen) bankrekening en dat vervolgens probeerde terug te halen bij mij.

Het betekende een formulier van de kinderbijslag waar gevraagd werd om mijn geloofsovertuiging. Huh?

Het betekende ook een speciaal belastingformulier van 40 pagina’s, een bezoek aan de IND, ruzie met de RDW die vond dat ik nog in Curacao woonde, etc. Echt, Nederland kan er wat van.

Maar de soap die zich dagelijks afspeelt bij de loketten van de immigratiedienst alhier verdient toch wel een speciale vermelding.

Allereerst: nergens op Internet staat echt duidelijk uitgelegd wat je nou precies moet doen om als Nederlander ingeschreven te worden op Curacao (het dichtstbij komt http://www.remigratie.an/desk). Laat ik dat dus even duidelijk maken: je moet eerst naar het postkantoor in Punda voor een verklaring van rechtswege; als je die hebt kan je naar Kranchi (burgerlijke stand) om je in te laten schrijven, en dan kan je je sedula (lokale ID) aanvragen. Pas daarna kan je bijvoorbeeld je verhuisde spullen ophalen, telefoon of tv aanvragen, etc.

Klinkt simpel, toch?

Dus eerst in Nederland een stapel papieren verzamelen:
* bewijs van goed gedrag
* geboorteakte
* huwelijksakte

Vervolgens op Curacao verzamelen:
* werkgeversverklaring ingevuld en gestempeld door werkgever

Mooi, nu op naar de immigratiedienst. Daar kan je echter niet zo maar terecht, je moet een afspraak maken en de volgende dag terug komen. Nee, die afspraak kan je niet telefonisch maken. En voor die afspraak moet je er bij voorkeur om 8 uur ’s ochtends al staan, want anders ben je pas tegen de middag aan de beurt.

Met die afspraak in de hand dus terug. Nu pas vertellen ze dat je een formulier had moeten invullen. Dat formulier kan je bij een andere balie krijgen, maar die is nog niet open. Wat denkt u wel, u kunt niet zo maar voordringen? O, u bent al aan de beurt? Nou vooruit, hier is het formulier.

We vullen het formulier zo goed en zo kwaad als dat gaat in. Natuurlijk weet je het ID of CRV van de werkgever niet (whatever), dus die laten we open. Terug naar het loket, waar je nu hoort dat je van alle aktes en paspoorten een kopie moet hebben. Voor de duidelijkheid, kom je met de kopieen aanzetten, dan willen ze de originelen zien, maar dasj logiesj.

Kopietjes maken bij het postkantoor dus, ook een belevenis, maar dat is voor een andere keer.

Terug naar het loket, met alle kopietjes. Helaas, u heeft het ID/CRV van de werkgever niet ingevuld op het formulier, komt u morgen maar weer terug.

GRRRRRRR… Hulk is boos! Hulk wil kapotmaken!!!

Nieuwe afspraak maken voor morgen, en omdat het nu al na tienen is, krijgen we een nieuw nummertje voor morgen dat ook waarschijnlijk pas na tienen aan de beurt is. Maar keus heb je niet, en het moet gebeuren.

Nu haal je diep adem.

We tellen de kopietjes: check.
De originelen: check.
ID/CRV van werkgever, van je moeder, van je hond, de gezaghebber, de oppas, de tuinman en de vriend van de buurvrouw: check.

Om acht uur melden en een nummertje trekken: check. Twee uur wachten: check.

Een vriendelijke mevrouw neemt de papieren in ontvangst en verdwijnt. Vijf minuten later komt ze terug, overlegt met een collega, en verdwijnt weer. Dit herhaalt zich twee keer, en nu tikt ze op het raam.

Koorstachtig bedenk je wat er dit keer fout zou kunnen zijn: geen gewaarmerkte kopieeen? Een onbetaalde rekening? De koffie is op?

“Meneer, sorry, het systeem is vastgelopen.”

Nee, echt?

Wordt vervolgd.

(deze blog plaatste ik eerder op Hyves)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s