Gek geworden

Ze zijn gek geworden op Curacao: het slotakkoord is verworpen.

Voor wie het niet gevolgd heeft: de Antillen vallen uit elkaar. Dat is positief, want de hele constructie is onnatuurlijk. De Bovenwinden en de Benedenwinden hebben evenveel met elkaar als Liechtenstein en Andorra.

Bovendien is er een extra bestuurslaag die voor onnodige burocratie zorgt. Besluiten moeten eerst op Landsnivo genomen worden (de Nederlandse Antillen zijn namelijk een land binnen het koninkrijk) en daarna nog eens op Eilandsnivo. Niet alleen zorgt dat voor vertraging, maar alle goede politici zitten in het landelijke parlement – en dus is de Eilandsraad tweede garnituur.

De ideale situatie zou zijn dat de grotere eilanden meer autonomie krijgen. Zoals Aruba. Aruba trok de conclusie al in de jaren ’80 en kreeg de “status aparte”. Ze hebben niets meer met Curacao te maken behalve als ze dat willen (en dat gebeurt zelden). Overigens hebben de Antillen samen ook de status aparte; maar het zou logisch zijn als minimaal Curacao en Sint Maarten (de grotere eilanden) ook die status zouden krijgen.

Al jaren wordt er over gesteggeld, en nu worden er eindelijk spijkers met koppen geslagen. In 2005 kwam er een referendum, waarin de eilanden ieder voor hun eigen toekomst kozen. Opvallend was dat niemand de Antillen wou blijven houden. Ze zijn elkaar zat.

De afgelopen maanden is er druk vergaderd en onderhandeld met Nederland en een paar weken geleden werd er eindelijk een akkoord bereikt. Bonaire, Saba en Statia worden een provincie (met een speciale status), Curacao en Sint Maarten krijgen de status aparte. Mooi.

Iedereen tevreden.

Toch?

Nee.

OK, weet je wat, zei Nederland: we maken het nog mooier. We nemen de Antilliaanse staatsschuld over. Op de Nederlandse schaal is dat een druppel (2.3 miljard euro) maar voor de Antillen een molensteen om de gemeenschappelijke nek (rente en aflossingen zijn samen ongeveer de helft van de begroting). Geweldig!

De Antilliaanse delegatie maakte een rondedansje en kon hun oren niet geloven. De afgelopen decennia kregen ze met moeite af en toe honderd miljoen los voor ontwikkelingshulp, en hier kwam Nicolai met een blanco checque? En vrijwel zonder voorwaarden, want het slotakkoord dat er uiteindelijk kwam was een mooi compromis.

Sint Maarten ging vrijwel unaniem akkoord. Bonaire was happy. Saba en Statia zagen het ook helemaal zitten. Alleen Curacao had wat te zeuren.

Als je kritisch naar het voorstel kijkt (want meer is het nog niet) dan zijn er inderdaad twee punten waar je over kunt struikelen. De Nederlandse minister van Justitie heeft in bepaalde gevallen wat te zeggen over de Curacaose, en de Nederlandse premier heeft bij consensusbesluiten een beslissende stem. Geen volledige gelijkwaardigheid dus, en het is niet onredelijk dat daar wat over gezegd wordt.

Je zou zeggen: onderteken de verklaring maar maak de kanttekening dat daar nog over gesproken moet worden. Maar dat is niet wat de Curacaose politici besloten hebben: ze willen opnieuw gaan onderhandelen.

Let wel: dit is dus vooral die tweede garnituur die dit onbegrijpelijke besluit heeft genomen.

Terug naar Nederland dus. Weer om de tafel gaan zitten. Dat gaat maanden duren, want Nederland heeft voorlopig nog geen regering. Ze zullen ook een nieuwe commissie moeten aanstellen, want de zwaargewichten die deze historische overeenkomst hebben geregeld, zullen feestelijk bedanken voor de eer om nog een keer de zelfde punten te bespreken. En Curacao mag zelf ook meteen een nieuwe regering gaan regelen, want de coalitie is ook in duigen gevallen.

Als ik een cynicus was, zou ik suggereren dat de Curacaose politici vooral bang zijn hun eigen baantjes kwijt te raken. Immers, autonomie voor Korsou betekent dat de politice op landsnivo doorschuiven naar het eiland; de eilandsraad mag dan naar huis.

Maar zo ben ik niet. Ik ben een optimist. Ik geloof in het goede in de mens. Ik geloof… ik geloof dat ze helemaal gek zijn geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s