Barbertje

De Rinus Michels van het American Football heet Vince Lombardi. In 1959 werd hij coach van de Green Bay Packers, een team dat het seizoen ervoor maar 1 wedstrijd won; in de negen jaar erna leidde hij ze naar 5 kampioenschappen. In 1970 was hij op weg het zelfde te doen met de Washington Redskins, toen een ernstige ziekte hem velde. De man is zo beroemd dat de Superbowl trofee naar hem is genoemd – veel hoger kan je niet komen. Zijn beroemdste uitspraak is: “winning isn’t everything, it’s the only thing”.

Alleen, dat heeft hij dus nooit gezegd. Hij zei: “winning isn’t everything, but wanting to win is”. Dat is bijna het omgekeerde.

In het Nederlands kennen we de uitspraak “Barbertje moet hangen”. Daar bedoelen we mee dat een bepaalde persoon ergens voor geslachtofferd wordt, of hij nou schuldig is of niet. De uitspraak komt uit een “Onuitgegeven Toneelspel” van Multatuli, waarin Lothario wordt berecht voor de moord op Barbertje. Tijdens de rechtzaak blijkt dat Barbertje nog leeft, sterker nog, ze is in de zaal aanwezig! Lothario moest dus hangen – we zeggen het altijd fout!

Nou weet ik dat Multatuli een dode schrijver is. Als je Max Havelaar gelezen hebt, dan was dat op school en maar weinig mensen zullen zich het verhaal van Lothario en Barbertje kunnen herinneren. Maar Lombardi is iemand die bij Amerikanen zeer tot de verbeelding spreekt. Hoe kan het dan dat iedereen elkaar napraat en dat niemand uitzoekt wat hij nou echt gezegd heeft?

Het probleem is dat er domweg te veel informatie is. Je kunt niet alles wat je hoort nazoeken, al zou je het willen. Je moet dus een scheiding maken: dat kan waar zijn, maar dat andere klinkt vreemd. Wat jij zegt geloof ik, maar wat die ander roept, dat zoek ik even na.

Dat probleem is van alle tijden. Barbertje moet al minimaal een eeuw hangen (in plaats van Lothario) en in feite is het typerend voor het probleem dat Multatuli kende: hij wou geen literatuur maar een aanklacht schrijven; in plaats daarvan werd hij geroemd om zijn mooie boek, terwijl de situatie van de Javanen (daar ging het hem allemaal om) niet verbeterde. Hij werd altijd verkeerd begrepen.

De scheiding tussen informatie en onzin is echter wel moeilijker geworden met de invoering van email, lijkt het. Bijna wekelijks krijg ik mailtjes binnen die me moeten waarschuwen tegen mensen die me aan parfumflesjes met chloroform laten ruiken (onzin), die me zeggen vooral niet een bepaalde code op m’n telefoon in te toetsen zodat ze hem kunnen kapen (onzin), over ontploffende benzineslangen (onzin) en nog veel meer fraais. Al die goedbedoelde maar zeer irritante berichten zijn te ontzenuwen door even snel te googelen (of nog beter: http://www.snopes.com).

Zelfs de media, die toch betaald worden om het verschil tussen waan en waarheid te vinden, hebben af en toe moeite om door de bomen het bos nog te zien. Een aantal jaar geleden verscheen het bericht dat in een Zuidafrikaans ziekenhuis meerdere doden waren gevallen omdat een schoonmaakster de stekker uit beademingsapparatuur had gehaald om te kunnen stofzuigen. Wie even nadenkt zal inzien dat dat verhaal bijzonder onwaarschijnlijk is, maar toch namen kranten over de hele wereld het verhaal over.

Je kan dus ook de media niet vertrouwen. Wie dat wel doet stoot zijn neus: vooral rond 1 april natuurlijk, maar ik kan me ook nog een stunt herinneren van Koot en Bie eind jaren tachtig, die een extra nieuwsbericht inlasten waarbij gewaarschuwd werd dat de waterleiding rond Den Haag zou worden afgesloten. Ik zal niet de enige zijn geweest die toen een paar emmers water heeft getapt en pas later begreep dat het allemaal een grap was geweest.

Blijkbaar kan je niemand vertrouwen. De krant niet, je vrienden niet en literatuur al helemaal niet. Je moet een soort instinct ontwikkelen, een alarmbel die gaat rinkelen als iemand je iets vertelt dat niet klopt. Gelukkig kan je als Hattrick manager heel veel informatie zelf uitzoeken, als je er maar voldoende tijd in steekt. Wie meepraat met de grote massa wordt nooit beter; wie
bereid is te begrijpen kan ver komen.

Voor wie het spelletje goed wil leren begrijpen, is er eigenlijk geen andere manier. Luister naar anderen, maar vorm je eigen mening. Toets alles wat je denkt te weten. Neem niets voor waar aan, zelfs niet als je het zelf hebt uitgezocht. Een goede manager gaat nooit af op de mening van anderen maar is eigenzinnig. Het geeft niet dat je het af en toe fout hebt, als je er maar van
leert.

Vince Lombardi zei het zo: “It’s not whether you get knocked down, it’s whether you get up.” En dat heeft hij echt gezegd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s